MBA dalam Pengurusan Dasar Awam

Umum

Penerangan Program

Tempoh pengajian: 2 tahun

Tempoh latihan:

  • Tahun pertama: 2 bulan
  • Tahun ke-2: 6 bulan

Objektif:

MBA dalam Pengurusan Dasar Awam adalah program elit khusus, terbuka kepada dunia kontemporari dan khusus khusus untuk mengkaji kehidupan politik, pelakon, institusi dan tindakan awam. Ia bertujuan untuk membolehkan pelajar memperoleh peralatan yang diperlukan dalam pengurusan dan tadbir urus pihak berkuasa awam dan dengan itu menyediakan graduan untuk kapasiti pepejal untuk analisis dan diagnosis dasar awam.

Syarat kemasukan:

MBA dalam Pengurusan Dasar Awam terbuka kepada pemegang ijazah sarjana muda dan / atau ijazah yang setara atau lebih tinggi dalam Undang-Undang, Sains Politik, Perhubungan Antarabangsa, Ekonomi dan Pentadbiran.

Kemasukan calon adalah tertakluk kepada prosedur pemilihan berdasarkan tinjauan dan penilaian fail.

Perspektif profesional:

MBA Sains dalam Pengurusan Dasar Awam membolehkan pelbagai perspektif profesional. Pekerjaan yang akan dikenakan oleh graduan adalah dalam jawatan kanan di dalam:

  • Parti politik
  • Kementerian dan pihak berkuasa awam
  • Pentadbiran awam atau swasta
  • Komuniti setempat
  • Kabinet dan Pejabat Reka Bentuk
  • Organisasi dan asas

MBA dalam Pengurusan Dasar Awam juga membolehkan untuk mempertimbangkan perspektif profesional parlimen, dipilih dan bersiap untuk semua perdagangan yang berkaitan dengan dunia politik.

Pertubuhan latihan:

MBA dalam Pengurusan Dasar Awam didasarkan pada pendekatan sains politik dan tindakan awam kontemporari. Program ini merangkumi analisis tadbir urus, pentadbiran dan dasar awam.

MBA tersebar selama dua tahun dalam empat semester, dengan kursus dan seminar yang disampaikan oleh akademik, profesional dan pakar dalam dasar dan tadbir urus awam.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Institute of Political Studies of Tunis develops projects of prestigious partnerships in collaboration with international institutions and organizations including the International Association of ... Baca lebih lanjut

The Institute of Political Studies of Tunis develops projects of prestigious partnerships in collaboration with international institutions and organizations including the International Association of Political Sciences, the European Association for the Defense of Human Rights, the Association International of Sociology and the French Association of Political Science. Baca Ringkas