MBA Eksekutif

Umum

Penerangan Program

MBA Eksekutif (Master Eksekutif Pentadbiran Perniagaan) - disingkat EMBA - adalah program sambilan intensif yang membawa kepada ijazah sarjana dalam pengurusan. Pelajar yang memenuhi semua syarat program dengan memuaskan diberi diploma secara formal dengan ijazah sarjana dalam MBA Eksekutif oleh Wrocław University of Economics.

Program MBA Eksekutif menjadikan elemen tawaran pendidikan salah satu fakulti universiti, iaitu Fakulti Pengurusan, Sains Komputer, dan Kewangan. Program ini mematuhi garis panduan dari Proses Bologna dalam pendidikan tinggi. Kandungan dan reka bentuknya memastikan perbandingan kompetensi lulusan dan diploma mereka dengan yang ditawarkan di universiti Eropah Barat dan Amerika, terutamanya dalam bidang pendidikan pengurusan. Selanjutnya, program kami sesuai dengan peraturan Sistem Pemindahan Kredit Eropah (ECTS).

Di universiti barat, anggapan asasnya ialah MBA Eksekutif adalah program pascasiswazah yang ditujukan kepada profesional yang berpengalaman, selalunya mereka yang memegang jawatan pengurusan. Secara umum, terdapat dua laluan yang boleh dilalui oleh pelajar ketika mengikuti ijazah MBA: program sepenuh masa atau sambilan. Pilihan kedua membolehkan peserta memperoleh ijazah MBA sambil terus bekerja sepenuh masa dan melaksanakan fungsi eksekutif mereka. Tempoh program MBA berbeza dari 1 hingga 4 tahun, bergantung pada beban kursus dan universiti. Ciri khas pendidikan dalam sistem MBA adalah bahawa permohonan boleh dihantar oleh graduan dari pelbagai jenis sekolah pengajian tinggi dan mewakili pelbagai jenis pengkhususan akademik. Mematuhi standard organisasi dan program barat ini perlu diakui sebagai syarat di mana perkongsian penuh dalam bidang ini adalah mungkin, yang bermaksud saling pengiktirafan diploma, memberikan diploma berganda, menyediakan perantisan pertukaran, mendidik pelajar asing, mengambil bahagian dalam pelbagai kewangan antarabangsa dan dana sokongan, dll.

Program MBA Eksekutif bukan sahaja merupakan tindak balas terhadap syarat yang dikenakan kepada kami dan graduan kami oleh persekitaran antarabangsa tetapi juga merupakan usaha untuk memenuhi harapan persekitaran universiti dan fakulti kami yang berdekatan - wilayah Silesia Bawah yang berkembang secara dinamik.

Program MBA Eksekutif menyediakan kerjaya dalam dunia perniagaan dalam pengertiannya yang luas. Ia dirancang untuk mendidik pengurus peringkat atas dan pertengahan untuk syarikat rumah dan antarabangsa serta untuk organisasi bukan perniagaan.

137501_137475_WUEB-04.jpgWroclaw University of Economics and Business"}" />

Matlamat pendidikan

Cita-cita kami adalah untuk menarik pelajar yang mempunyai tahap kepelbagaian sosial yang sangat tinggi: graduan dari pelbagai bidang pengajian, pada usia yang berbeza (baik yang muda dan yang mempunyai pengalaman profesional yang kaya), dengan amalan profesional dalam pelbagai jenis perniagaan dan bukan- organisasi perniagaan, termasuk pelbagai jenis profil perniagaan mereka, yang berasal dari

pelbagai negara dan kumpulan etnik, berlainan jantina, berbeza orientasi politik dan agama, status perkahwinan yang berbeza, dan lain-lain, tetapi pada masa yang sama, mereka semua harus dapat menghormati perbezaan orang lain dan menyatakan keinginan, kesediaan, dan kemampuan menerapkan norma dan peraturan hubungan sosial adat.

Matlamat utama:

Matlamat utama tawaran pendidikan dalam Program MBA Eksekutif adalah untuk menyediakan para pelajar dengan visi bersepadu syarikat (organisasi) dalam ekonomi pasaran bebas dan mengembangkan pengetahuan dan kemahiran yang sangat diperlukan dalam merumuskan dan menganalisis masalah syarikat, kemahiran yang diperlukan untuk membuat keputusan dalam ruang lingkup masalah ini, dan kemahiran yang diperlukan untuk merealisasikan keputusan ini dalam konteks perubahan persekitaran luaran dan dalaman.

Objektif tepat:

 • Memperoleh asas kompetensi yang kuat dalam bidang utama kegiatan syarikat, seperti pemasaran, produksi, kewangan, perakaunan, pengurusan sumber daya manusia, strategi, dan kebijakan perusahaan.
 • Fahami persekitaran syarikat dan mekanisme fungsinya.
 • Membangunkan kemampuan mengurus pasukan serta kemampuan untuk bekerja dan berkomunikasi dalam pasukan.
 • Dapatkan kemahiran analitik, perancangan, dan operasi yang sesuai yang mungkin diperlukan dalam situasi praktikal yang kompleks.
 • Kembangkan keupayaan untuk secara cepat dan realistik mengkonseptualisasikan masalah keputusan dan untuk menilai secara tepat akibat langsung dan jauh dari keputusan yang diambil.
 • Memperoleh keupayaan untuk belajar secara berterusan dan menggunakan kaedah saintifik moden dan alat IT yang menyokong pembuatan keputusan dan penyelesaian masalah.
 • Memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk bekerjasama dalam persekitaran berbilang budaya dan diperlukan untuk melaksanakan tugas pengurusan dalam suasana antarabangsa.

Organisasi dan struktur program

Program MBA Eksekutif berlangsung selama 2 tahun (4 semester) dan kursus dilaksanakan dalam bentuk sesi hujung minggu (hanya Sabtu dan Ahad). Terdapat sekitar 10 sesi hujung minggu setiap semester. Kitaran pendidikan penuh merangkumi dua tahun akademik berturut-turut. Untuk berjaya menyelesaikan Program MBA Eksekutif dan memperoleh ijazah sarjana, pelajar perlu lulus semua kursus yang dijadualkan dalam program ini dan mempertahankan tesis master hingga akhir semester ke-4. Majlis graduasi menamatkan kejayaan Program MBA Eksekutif. Semasa upacara tersebut, para pelajar disajikan dengan diploma mereka oleh Presiden atau Wakil Presiden Universiti Ekonomi Wrocław, Dekan atau Wakil Dekan Fakulti Pengurusan, Sains Komputer dan Kewangan, dan Pengarah Program MBA Eksekutif.

137511_137476_WUEB-05.jpgWroclaw University of Economics and Business"}" />

Bayaran

Program MBA Eksekutif adalah pengajian berbayar.

Kos pendidikan ditanggung oleh pendengar secara individu atau unit perwakilan.

Yuran semester untuk pengajian (mengikut pilihan antarabangsa dan antarabangsa) adalah:

 • 8 750 PLN - untuk warganegara Poland
 • 2 000 EUR - untuk orang asing

Semasa masuk ke semester 1 pengajian, pelajar dikehendaki membayar yuran pengajian sepanjang semester hingga 15 Oktober tahun tertentu.

Kriteria pendaftaran

Proses pemilihan calon mengambil kira maklumat yang terdapat dalam dokumen permohonan dan hasil wawancara.

Khususnya, kriteria berikut akan diambil kira dalam penilaian:

Kriteria:

 • jenis dan tahap pendidikan (2/10),
 • pengalaman pengurusan (4/10),
 • motivasi calon (2/10),
 • kecenderungan calon (2/10).

Pemimpin kursus

Profesor Maja Kiba-Janiak

e-mel: mba@ue.wroc.pl

Tarikh Akhir Kemaskini Jul 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Wroclaw University of Economics and Business is ranked among the top economic schools of higher education in Poland, and an important center of science and research. Its activities are aimed at ma ... Baca lebih lanjut

The Wroclaw University of Economics and Business is ranked among the top economic schools of higher education in Poland, and an important center of science and research. Its activities are aimed at maintaining and strengthening the position of the university on regional, national, and international levels, improving competitive advantage, and shaping its image of a modern institution, open and friendly to its employees, students, and the environment. Baca Ringkas