MBA Eksekutif UCT GSB

Umum

Penerangan Program

MBA UCT GSB yang mengkhusus dalam Pengurusan Eksekutif (EMBA) adalah pengalaman pembelajaran yang diterapkan untuk para eksekutif dan pemimpin yang akan membantu anda mengembangkan diri dalam peranan eksekutif anda agar lebih memuaskan dan bersemangat. Program ini akan membangunkan kehadiran anda, keupayaan konseptual, kebijaksanaan praktikal dan berhemat agar anda dapat memberi keutamaan dalam situasi yang rumit dan menyampaikan dengan berkesan.

Dunia perniagaan menawarkan cabaran yang melibatkan set pemboleh ubah besar pada tingkah laku pengguna, trend, ketidakpastian peraturan, peralihan peralihan, dan teknologi baru. Untuk menerangi tindakan yang mendalam, anda perlu mengembangkan lensa yang membantu anda memfokuskan pada pembolehubah yang penting. EMBA menggunakan pemikiran sistem, pemikiran reka bentuk dan pemikiran integratif dalam proses pembelajaran transformatif yang membolehkan pelajar membina kanta baru.

EMBA di GSB ditawarkan dalam format modular selama dua tahun. Kurikulum ini terdiri daripada lima modul hubungan, ditambah dengan disertasi. Sifat interaktif program ini memerlukan anda menghadiri semua modul hubungan dan menyumbang kepada pengalaman kolektif.

Pulangan pelaburan EMBA:

  • Membangunkan kecekapan dan penguasaan merentasi luas pengalaman pengurusan anda
  • Mengetahui keseluruhan kesilapan pengurusan dalam dunia yang rumit
  • Melangkaui pengetahuan dan teori untuk memasukkan pengalaman yang terasa berada dalam pengurusan
  • Menjadi lebih otentik dalam bagaimana anda terlibat dengan diri anda, pasukan anda dan dunia
  • Cari tujuan dan pemenuhan baru dalam peranan anda dan kembangkan daya tahan yang lebih besar di tempat kerja
  • Memahami keperluan dan dapat melaksanakan inovasi model perniagaan yang berjaya
  • Membangunkan kapasiti untuk mengintegrasikan pelbagai perspektif dan strategi untuk membina organisasi yang lebih holistik dan mampan
  • Sertai rangkaian rakan anda yang kuat

MBA Eksekutif UCT GSB

Kurikulum EMBA terdiri daripada lima modul hubungan, ditambah dengan disertasi. Sifat interaktif program ini memerlukan anda menghadiri semua modul hubungan dan menyumbang kepada pengalaman kolektif.

Modul 1: Amalan Eksekutif Sistemik

Modul pertama ini akan membolehkan anda memulakan pembinaan rangka kerja konseptual untuk amalan pengurusan sistemik, yang mana semua modul lain akan terus berkembang. Proses dan projek pembelajaran dirancang untuk memperkenalkan dan menanamkan amalan sistemik dalam amalan pengurusan anda sendiri.

Modul 2: Menguruskan Nilai Pemegang Saham

Dalam modul ini, anda akan meneroka peluang untuk penciptaan nilai masa hadapan. Modul ini mengintegrasikan konsep utama dari bidang ekonomi, kewangan, globalisasi, dan keusahawanan ke dalam rangka kerja strategik. Ia membimbing penubuhan niat strategik dan mengenal pasti dan menganjurkan aktiviti, sumber, keupayaan, struktur, dan proses yang diperlukan untuk merealisasikannya.

Modul 3: Menguruskan Nilai Pelanggan

Dengan menumpukan pada operasi, modul ini akan memberi anda pemahaman mendalam tentang bagaimana nilai pelanggan dalaman dan luaran dibuat dari segi kualiti, kos, jumlah dan masa. Kursus ini bertujuan untuk membina model operasi konsep konseptual cybernetic dan untuk menerapkannya kepada rantaian nilai organisasi dan fungsi yang berbeza.

Modul 4: Mengurus Nilai Masyarakat

Dalam modul ini, anda akan meluaskan fokus anda untuk mengambil konteks sosio-ekonomi yang lebih luas di mana perniagaan dan institusi lain beroperasi. Ia direka bentuk untuk memupuk penghargaan bahawa sesebuah organisasi hanya berdaya maju kerana sistem sosio-ekonomi yang mana ia adalah sebahagian.

Modul 5: Merancang Model Perniagaan Berkelanjutan

Modul ini akan memberi tumpuan kepada membolehkan anda membangunkan cara baru dalam pengurusan strategik dan kepimpinan. Dengan membenarkan anda bersendiri dan merenungkan pengalaman tertentu menggunakan konsep teoritis yang relevan, serta melalui mencuba berbagai heuristik dan percubaan berfikir, anda akan mula bereksperimen dengan cara yang berbeza yang akan membuka kecekapan baru, ketangkasan, dan ketahanan dalam tempat kerja.

Modul 6: Disertasi

Disertasi menandakan fasa terakhir EMBA anda. Anda dikehendaki menulis 25,000 laporan penyelidikan perkataan mengenai topik relevan kepada organisasi atau konteks anda yang menunjukkan pemahaman anda tentang proses penyelidikan dan keupayaan anda untuk menggunakannya.

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Cape Town Graduate School of Business (GSB) is internationally renowned as one of a handful of business schools in Africa with the prestigious triple-crown accreditation with endorse ... Baca lebih lanjut

The University of Cape Town Graduate School of Business (GSB) is internationally renowned as one of a handful of business schools in Africa with the prestigious triple-crown accreditation with endorsements from EQUIS (the European Foundation for Management Development), AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business), and AMBA (The Association of MBAs). Baca Ringkas