Read the Official Description

MBA GSB yang mengkhusus dalam Pengurusan Eksekutif (EMBA) adalah pengalaman pembelajaran yang diterapkan untuk para eksekutif dan pemimpin yang akan membantu anda mengembangkan diri dalam peranan eksekutif supaya lebih memuaskan dan bersemangat. Program ini akan membangun kehadiran anda, keupayaan konseptual, kebijaksanaan praktikal dan berhemat agar anda dapat memberi keutamaan dalam situasi yang rumit dan menyampaikan dengan berkesan.

Dunia perniagaan menawarkan cabaran yang melibatkan set pemboleh ubah besar pada tingkah laku pengguna, trend, ketidakpastian peraturan, peralihan peralihan, dan teknologi baru. Untuk menerangi tindakan yang berwawasan, anda perlu mengembangkan lensa yang membantu anda memberi tumpuan kepada pembolehubah yang penting. EMBA menggunakan pemikiran sistem, pemikiran reka bentuk dan pemikiran integratif dalam proses pembelajaran transformatif yang membolehkan pelajar membina kanta baru.

EMBA di GSB ditawarkan dalam format modular selama dua tahun. Kurikulum ini terdiri daripada lima modul hubungan, ditambah dengan disertasi. Sifat interaktif program ini memerlukan anda menghadiri semua modul hubungan dan menyumbang kepada pengalaman kolektif.

Pulangan pelaburan EMBA:

  • Membangunkan kecekapan dan penguasaan merentasi luas pengalaman pengurusan anda
  • Mengetahui keseluruhan kesilapan pengurusan dalam dunia yang rumit
  • Melangkaui pengetahuan dan teori untuk memasukkan pengalaman yang terasa berada dalam pengurusan
  • Menjadi lebih otentik dalam bagaimana anda terlibat dengan diri anda, pasukan anda dan dunia
  • Mencari tujuan dan pemenuhan baru dalam peranan anda dan membangunkan daya tahan yang lebih besar di tempat kerja
  • Memahami keperluan dan dapat melaksanakan inovasi model perniagaan yang berjaya
  • Membangunkan kapasiti untuk mengintegrasikan pelbagai perspektif dan strategi untuk membina organisasi yang lebih holistik dan mampan
  • Sertai rangkaian rakan anda yang kuat

MBA Eksekutif UCT GSB

Kurikulum EMBA terdiri daripada lima modul hubungan, ditambah dengan disertasi. Sifat interaktif program ini memerlukan anda menghadiri semua modul hubungan dan menyumbang kepada pengalaman kolektif.

Modul 1: Amalan Eksekutif Sistemik

Modul pertama ini akan membolehkan anda memulakan pembinaan rangka kerja konseptual untuk amalan pengurusan sistemik, yang mana semua modul lain akan terus berkembang. Proses dan projek pembelajaran dirancang untuk memperkenalkan dan menanamkan amalan sistemik dalam amalan pengurusan anda sendiri.

Modul 2: Menguruskan Nilai Pemegang Saham

Dalam modul ini, anda akan meneroka peluang untuk penciptaan nilai masa hadapan. Modul ini mengintegrasikan konsep utama dari bidang ekonomi, kewangan, globalisasi dan keusahawanan ke dalam rangka kerja strategik. Ia membimbing penubuhan niat strategik dan mengenal pasti dan menganjurkan aktiviti, sumber, keupayaan, struktur dan proses yang diperlukan untuk merealisasikannya.

Modul 3: Menguruskan Nilai Pelanggan

Memfokus pada operasi, modul ini akan memberi anda pemahaman yang mendalam tentang bagaimana nilai pelanggan dalaman dan luaran dibuat dari segi kualiti, kos, jumlah dan masa. Kursus ini bertujuan untuk membina model operasi konsep konseptual cybernetic dan untuk menerapkannya kepada rantaian nilai organisasi dan fungsi yang berbeza.

Modul 4: Mengurus Nilai Masyarakat

Dalam modul ini, anda akan meluaskan fokus anda untuk mengambil konteks sosio-ekonomi yang lebih luas di mana perniagaan dan institusi lain beroperasi. Ia direka untuk menanamkan penghargaan bahawa sesebuah organisasi hanya berdaya maju sebagai sistem sosio-ekonomi yang menjadi sebahagiannya.

Modul 5: Merancang Model Perniagaan Berkelanjutan

Modul ini akan memberi tumpuan kepada membolehkan anda membangunkan cara baru dalam pengurusan strategik dan kepimpinan. Dengan membenarkan anda bersendiri dan merenungkan pengalaman tertentu menggunakan konsep teoritis yang relevan, serta melalui pelbagai percubaan heuristik dan pemikiran, anda akan memulakan percubaan dengan cara yang berbeza yang akan membuka kecekapan baru, ketangkasan dan ketahanan di tempat kerja .

Modul 6: Disertasi

Disertasi menandakan fasa terakhir EMBA anda. Anda akan diminta untuk menulis 25000 laporan penyelidikan perkataan mengenai topik relevan kepada organisasi atau konteks anda yang menunjukkan pemahaman anda tentang proses penyelidikan dan kemampuan anda untuk menggunakannya.

Program taught in:
English

See 1 more programs offered by University of Cape Town Graduate School of Business »

Last updated March 8, 2018
This course is Campus based
Start Date
Feb. 2019
Duration
Sepenuh masa
By locations
By date
Start Date
Feb. 2019
Application deadline

Feb. 2019