Komanwel master eksekutif pentadbiran perniagaan (cemba)

Umum

Penerangan Program

Eksekutif Komanwel Sarjana Pentadbiran Perniagaan (CeMBA)

Dibangunkan sebagai satu program kerjasama oleh Commonwealth of Learning (COL), Vancouver, dan sebuah konsortium empat universiti yang mengambil bahagian di Asia, program ini direka untuk membantu profesional yang bekerja sebagai pengurus dan penyelia di organisasi di Malaysia, untuk mendapatkan pemahaman yang mendalam prinsip-prinsip pengurusan dan membangunkan kemahiran dan keupayaan yang diperlukan untuk berfungsi eksekutif berkesan dalam persekitaran perniagaan global yang sangat kompetitif. Pembentangan kandungan kursus dalam Pembelajaran Jarak terbuka (ODL) memastikan bahawa pelajar tidak perlu terkilir dari tempat kerja. Kandungan program kontemporari dan sangat relevan disokong oleh, interaksi dalam talian dan sokongan tutor muka-ke-muka persidangan video berasaskan and Residential School merangkap Bengkel Project.

ciri Program

Program yang ditawarkan sebagai satu mod ODL pendidikan dengan akses attendability dan fleksibiliti unsur-unsur yang sesuai dengan keperluan orang dewasa yang bekerja di Malaysia.

  • Kandungan dibangunkan secara bersama melalui penyertaan COL dan universiti terkemuka terbuka di Asia.
  • kandungan global yang sesuai menyesuaikan diri dengan persekitaran perniagaan tempatan.
  • pembelajaran yang berkesan disokong oleh sistem sokongan pembelajaran yang sangat interaktif dan direka dengan baik, termasuk bersemuka tutorial, dalam talian dan tunjuk ajar telefon, sokongan persidangan video, perbincangan yang panjang dan kemungkinan interaksi dengan pemimpin industri.
  • penghantaran Program oleh ahli-ahli fakulti universiti yang layak.
  • tahap tinggi orientasi permohonan melalui penggunaan kajian kes dan komponen kerja projek.

Prospek kerjaya

graduan pengurusan dari program ini boleh meletakkan diri mereka untuk jawatan peringkat eksekutif pertengahan dan kanan dalam organisasi kebangsaan dan antarabangsa, bercita-cita untuk mobiliti menaik dalam organisasi mereka sendiri atau mengambil tugasan yang mencabar dalam jawatan kanan dalam industri atau sektor perkhidmatan.

Aktiviti Sokongan Kursus

Melihat kepada ciri-ciri khusus eksekutif MBAprogramme, dan profil pelajar yang dijangka, penghantaran program yang menggabungkan beberapa ciri-ciri pelajar dalam talian sokong selain daripada muka untuk menghadapi sokongan. The thecomponents berikut penghantaran theprogramme:

Face-to-face sokongan Tutor: Tutor akan terlibat 5 sesi tutorial bagi setiap kursus, untuk menyediakan muka-ke-muka tutorial untuk pelajar, bersama-sama dengan sokongan e-mel berasaskan menjawab pertanyaan pelajar. Tidak lebih daripada 25 pelajar yang dicadangkan untuk diberikan kepada setiap tutor bagi kursus yang diberikan. Sokongan onlinetutorial akan disediakan berdasarkan jadual pra diumumkan dan pelajar dijangka untuk mengambil bahagian secara aktif dalam sesi. Sebanyak 5 sesi tutorial per semester dirancang untuk setiap kursus. Tutor akan membawa perbincangan di tutorial dan memberi penjelasan mengenai isu-isu yang berkaitan dengan kursus ini, menandakan tugasan anda, memberikan maklum balas dan memberi nasihat serta memantau kemajuan anda. Tutor juga akan mengadakan perbincangan kajian kes sebagai sebahagian daripada tutorial.

sesi sembang dalam talian boleh dilakukan sama ada dengan atau tanpa audio dan persembahan video. Perbincangan dan mesej dalam projek kelas dan kajian kes boleh diposkan untuk seluruh kelas atau untuk kumpulan tertentu pelajar. Terdapat juga ciri log chat mengandungi butir-butir sesi chat yang pelajar boleh melihat bila-bila masa. Tutor dan penyelaras tentu juga akan mengadakan perbincangan dalam talian Thread pada tema topikal untuk setiap kursus.

Video sokongan persidangan: Kemudahan persidangan video disediakan untuk menjalankan tutorial sekali-sekala. Ia juga boleh digunakan untuk menjalankan Viva Voce untuk projek-projek penyelidikan pelajar di bawah program ini. Demi manfaat pelajar, ceramah umum oleh ahli akademik terkemuka dan pakar industri yang dianjurkan menerusi persidangan video.

bilik perbincangan untuk Learner interaksi sebagai sebahagian daripada ciri-ciri Wawasanlearn: Ini adalah satu persekitaran interaktif di mana pelajar boleh mengadakan perbincangan dan menghantar soalan di kalangan mereka, menganjurkan perbincangan kes, perkongsian pengalaman dan interaksi rakan sebaya lain. Pelajar digalakkan untuk membentuk komuniti pembelajaran untuk meningkatkan pembelajaran mereka melalui perkongsian pengalaman lain dan juga belajar tentang pelbagai aplikasi konsep pengurusan dalam organisasi yang berbeza

Sekolah Berasrama Bengkel merangkap Projek (rspw): A merangkap Projek Bengkel Residential School, tersebar di hujung minggu, akan dianjurkan sekali dalam setiap semester untuk menyediakan interaksi intensif dengan pakar-pakar industri untuk meningkatkan pengetahuan mereka dan membantu dalam menyiapkan kerja projek mereka. Di samping itu, sekolah berasrama akan menyediakan platform untuk pelajar untuk berkongsi pengalaman dan menubuhkan rangkaian berguna.

Digital Library Akses: pelajar berdaftar, atas pengesahan, akan mempunyai akses kepada katalog perpustakaan elektronik, pangkalan data, e-buku, e-jurnal dan lain-lain sumber rujukan maya.

Panduan berguna untuk Management Gurus: Melalui kerjasama antara BBC dan COL, Charles Handy, profesor pengurusan itu berkata daripada Sekolah Perniagaan London dan kini seorang penulis bebas, telah ditugaskan untuk menyediakan "The Handy Panduan Gurus Pengurusan" sebagai sejenis "pengenalan penting" kepada program jenis ini. Panduan adalah satu siri radio, sebanyak 12 program tahan 15 minit setiap satu, siaran pertama dalam sehelai BBC World Learning program pendidikan, dalam tempoh tiga bulan terakhir tahun 2001. Pelajar-pelajar kini boleh mendengar siri ini - yang kelihatan pada kerja-kerja dua belas guru pengurusan termasuk Peter Drucker, Tom Peters, Sumantra Ghoshal, Kenichi Ohmae dan Bill Gates - disiarkan dalam laman web BBC World Service Learning English http://www.bbc. co.uk/worldservice/learningenglish/work.

Syarat Kemasukan

(1) Penyertaan Biasa

  • Ijazah Sarjana Muda dengan PNGK sekurang-kurangnya 2.5; ATAU
  • Ijazah Sarjana Muda dengan PNGK kurang daripada 2.5 dengan sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman dalam bidang berkaitan kerja; ATAU
  • Kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dan diluluskan oleh Senat Universiti

(2) Akreditasi Pengalaman Terdahulu Learning (APEL)

Akreditasi Pengalaman Terdahulu Learning (APEL) memberi peluang kepada individu yang mempunyai pengalaman tetapi kekurangan kelayakan akademik formal bekerja untuk melanjutkan pengajian tinggi mereka. APEL melibatkan pengenalpastian, dokumentasi dan penilaian pembelajaran berasaskan pengalaman terdahulu untuk menentukan sejauh mana individu telah mencapai hasil pembelajaran yang diinginkan, untuk akses kepada program pengajian.

Pemohon perlu mematuhi kriteria kemasukan berikut yang ditetapkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA):

  • Calon hendaklah sekurang-kurangnya 30 tahun pada tahun permohonan dan mempunyai sekurang-kurangnya STPM / Diploma / Setaraf (contohnya asas) dengan pengalaman kerja yang berkaitan.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

As the people’s university, WOU believes in providing education and lifelong learning opportunities to all people for self-enrichment and professional advancement. By opening the door to tertiary edu ... Baca lebih lanjut

As the people’s university, WOU believes in providing education and lifelong learning opportunities to all people for self-enrichment and professional advancement. By opening the door to tertiary education, WOU ensures that more Malaysians are now able to pursue an affordable degree. Baca Ringkas