GEMBA: Sarjana Pentadbiran Perniagaan dalam Pengurusan Perniagaan Global

Umum

Penerangan Program

TENTANG GEMBA

Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan dalam Pengurusan Perniagaan Global direka untuk mereka yang mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya 3 tahun setelah memperoleh ijazah sarjana muda dalam mana-mana bidang.

Program ini memberi penekanan kepada kajian kes, amalan terbaik dan pengalaman pembelajaran dinamik untuk membolehkan pelajar menilai strategi perniagaan timur dan barat dalam bidang seperti pengurusan, kewangan, pemasaran, inovasi, perusahaan digital dan perniagaan global.

MENGAPA GEMBA TBS?

Padat

 • 36 kredit dalam 17 bulan (3 Semester dan 1 Musim Panas)
 • Subjek ditawarkan dalam 'modul' yang bertujuan untuk memberikan pengalaman kelas yang ringkas, interaktif dan produktif

TINJAUAN PROGRAM

Perincian Master of Business Administration (MBA) dalam Pengurusan Perniagaan Global adalah seperti di bawah

Kursus yang Diperlukan

Model Perniagaan di Dunia Global

 • Strategi dan kajian kes organisasi dalam menyampaikan perniagaan di negara-negara yang mempunyai keadaan ekonomi dan sosial yang berbeza. Masalah pengurusan, pemasaran, sumber manusia dan operasi syarikat dalam situasi penggabungan dan pengambilalihan dibincangkan.

Pengguna Global dan Pemasaran

 • Keperluan pengguna bagi tahap pasaran yang berbeza seperti Business-to-Business dan Business-to-Consumer dianalisis. Ciri-ciri dan segmen pengguna di negara dan konteks berbeza dibincangkan. Kursus ini juga membincangkan bagaimana strategi perniagaan dan strategi pemasaran dibangunkan dan responsif kepada keperluan pengguna terutamanya di zaman digital.

Membuat keputusan menggunakan Perakaunan

 • Penggunaan maklumat perakaunan dan kewangan firma untuk analisis, perancangan, dan keputusan eksekutif. Kajian kes eksekutif dalam penggunaan maklumat perakaunan dan kewangan dalam mengukur prestasi firma dibincangkan.

Komuniti Ekonomi ASEAN I

 • Persekitaran geografi, ekonomi dan sosial ASEAN sebagai peluang perniagaan di rantau ini. Arah dan trend industri dan perniagaan di ASEAN.

Komuniti Ekonomi ASEAN II

 • Kajian kes bagi syarikat-syarikat yang berjaya mempunyai jejak kaki mereka di ASEAN dan strategi pemasaran, pengurusan dan kewangan mereka. Cabaran dalam mengekalkan kelebihan daya saing jangka panjang dibincangkan.

Ketua Pegawai Eksekutif Vision Series I

 • Wawasan CEO mengenai syarikat global yang berjaya dibincangkan. Ini termasuk dasar perniagaan, pemasaran, kewangan

Ketua Pegawai Eksekutif Vision Series II

 • Wawasan CEO mengenai syarikat global yang berjaya dibincangkan. Ini termasuk strategi pengurusan, perubahan organisasi, dan inovasi. Pelajar akan meneroka kajian kes di pelbagai negara.

Kepimpinan untuk Perniagaan Global

 • Peranan pemimpin dalam mengurus perbezaan, pasukan dan kepelbagaian budaya dipelajari. Prinsip pemimpin yang mempunyai visi dan bersemangat untuk mengubah perniagaan global juga akan dibincangkan.

Pengurusan Strategi Perniagaan Global

 • Strategi pengurusan organisasi dibincangkan. Penilaian alam sekitar dalaman dan luaran serta proses merumuskan strategi perniagaan untuk daya saing serantau dan global juga dibincangkan.

Kewangan Perniagaan Global

 • Prinsip perancangan kewangan untuk sasaran, survival dan kejayaan firma. Kajian kes strategi eksekutif mengenai kewangan. Ini termasuk bagaimana CFO menguruskan aktiviti kewangan perniagaan untuk daya saing firma di negara yang berbeza.

Pengurusan Inovasi untuk Perniagaan Global

 • Proses pembangunan inovasi firma dan strategi pengurusan inovasi dalam perniagaan global. Kajian kes mengenai inovasi yang berjaya di pasaran yang berbeza. Ini termasuk bagaimana firma diuruskan untuk bertindak balas terhadap perubahan dan inovasi.

Kursus Elektif

Seminar Pengurusan Organisasi

 • Perbincangan mengenai perspektif pengurusan firma dan faktor kejayaan utama dalam mencapai perniagaan global. Ini termasuk struktur perniagaan, struktur organisasi dan strategi firma untuk pelbagai bentuk pengembangan perniagaan.

Seminar dalam Pengurusan Pemasaran Global

 • Perbincangan mengenai perspektif pemasaran syarikat dan faktor kejayaan utama dalam pemasaran perniagaan global. Ini termasuk perbincangan mengenai kajian kes dalam strategi penjenamaan global.

Seminar Pengurusan Sumber Manusia Global

 • Perbincangan mengenai perspektif pengurusan sumber manusia firma dan pembangunan sumber manusia dalam perniagaan global. Ini termasuk perbincangan tentang pengambilan, pemilihan, pembangunan, penilaian prestasi, dan pampasan para eksekutif dan pemimpin dalam pelbagai peringkat perniagaan global.

Kajian Bebas

Kajian Bebas

 • Menyelidiki isu penting kepada pengurusan perniagaan global. Ini boleh, sebagai contoh, dalam bidang pemasaran global, kewangan, operasi, sumber manusia atau inovasi. Mewujudkan kajian bebas di bawah perundingan dan penyeliaan penasihat.

RANCANGAN STUDI TENTATIF

KEPERLUAN KEMASUKAN

 • Ijazah Sarjana Muda atau setaraf (dalam mana-mana bidang) dari institusi yang diiktiraf, dari Thailand atau luar negara dengan pengalaman kerja selama 3 tahun , atau Ijazah Sarjana Muda TBS dengan 3.00 IPG kumulatif dan 6 kredit Internship .
 • Penyerahan ujian Bahasa Inggeris (seperti yang dinyatakan oleh Universiti), diambil tidak lebih daripada 2 tahun sehingga tarikh terakhir kemasukan.
  • a. Skor TU-GET sekurang-kurangnya 550, atau
  • b. Skor TOEFL sekurang-kurangnya 550 untuk berasaskan kertas, atau sekurang-kurangnya 213 untuk komputer, atau sekurang-kurangnya 79 untuk berasaskan Internet, atau
  • c. Skor IELTS sekurang-kurangnya 6.5
 • Pelajar yang berasal dari bahasa Inggeris akan dikecualikan dalam kes ini.
 • Jika calon tidak mempunyai skor ujian Bahasa Inggeris seperti yang dinyatakan di atas, dan mereka mempunyai skor TU-GET sekurang-kurangnya 400, atau berdasarkan Kertas TOEFL sekurang-kurangnya 400 / Berdasarkan komputer sekurang-kurangnya 97 / berasaskan Internet sekurang-kurangnya 32 , atau IELTS sekurang-kurangnya 4.5, calon mesti mempunyai ijazah sarjana muda sekurang-kurangnya 3.00 atau mereka mestilah mempunyai penerbitan penyelidikan atau pengalaman eksekutif. Sila ambil perhatian bahawa calon mesti mengambil ujian Bahasa Inggeris dengan skor tidak lebih daripada 2 tahun sehingga tarikh terakhir kemasukan. Dalam kes ini, program ini boleh menerima calon-calon dan calon-calon perlu mengemukakan skor Bahasa Inggeris seperti yang dikehendaki oleh Universiti sebelum peperiksaan Kajian Bebas. Jika tidak, calon akan ditolak secara automatik dari program.
 • Penyerahan penyata tujuan dan / atau perbincangan mengenai pengalaman pekerjaan / perniagaan yang relevan yang berkaitan dengan program tidak lebih dari satu halaman.
 • Lulus Ujian Temuduga Bahasa Inggeris oleh jawatankuasa yang dilantik oleh Universiti. Mereka yang berpusat di luar negara boleh dikecualikan daripada temubual di Thailand dan jawatankuasa program akan mempertimbangkan kes proses alternatif oleh kes.

TARIKH KEMASUKAN

YURAN PROGRAM

YURAN TUISYEN

Baht 650,000 (pelajar Thai) dan Baht 704,000 (Pelajar antarabangsa) yang meliputi pengajaran, bahan pengajaran dan kebanyakan makanan semasa kelas.

KOS TAMBAHAN

Penerbangan, perbelanjaan perjalanan tempatan, dan penginapan tidak termasuk dalam yuran pengajian di atas. Kos tambahan ini, yang akan bertanggungjawab sepenuhnya oleh pemohon, adalah kira-kira Baht 300,000.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Faculty of Commerce and Accountancy. Its original purpose was to offer undergraduate programs in various functional areas of business in Thai. An aspect of its legacy is that Thammasat University is a ... Baca lebih lanjut

Faculty of Commerce and Accountancy. Its original purpose was to offer undergraduate programs in various functional areas of business in Thai. An aspect of its legacy is that Thammasat University is a public university in which the administrative structure, policies, procedures and budgeting are more like the civil service than a 21st Century international higher educational institution. The official language is Thai. Baca Ringkas
Bangkok , Rangsit + 1 Lagi Kurang

Akreditasi

EFMD Equis Accredited
AACSB Accredited