Eksekutif MBA, Kampus Universiti Hawaii, Vietnam

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Universiti Hawaii, Shidler College of Business telah menyampaikan program MBA Eksekutif pertama yang akan melatih, membimbing dan menyediakan eksekutif terkemuka Vietnam yang ingin meningkatkan kemahiran kepimpinan dan pengurusan mereka. Ia dikenali sebagai VEMBA (MBA Eksekutif Vietnam). VEMBA Hanoi memulakan kohort pertama pada tahun 2001 dan berkembang ke HCMC pada tahun 2007.

Laman web: http://shidler.hawaii.edu/vemba

Program format eksekutif selama 21 bulan ini membolehkan para peserta yang tinggal di Hanoi atau Ho Chi Minh City, Vietnam untuk mengekalkan kedudukan pengurusan sepenuh masa ketika memperoleh ijazah mereka. Pelajar akan belajar daripada kurikulum moden yang bersepadu yang menggabungkan disiplin perniagaan teras dengan amalan perniagaan yang canggih termasuk inovasi dan keusahawanan, pengurusan teknologi maklumat dan e-perniagaan, pengurusan rantaian bekalan, pengurusan kekayaan, dan penjenamaan. Semua kelas diadakan di Vietnam dengan kajian musim panas pilihan di University of Hawaii di Manoa di Honolulu, Hawaii, Amerika Syarikat. Ciri utama program ini adalah projek Business Practicum yang membolehkan para pelajar terlibat dalam perundingan sebenar.

MBA untuk Eksekutif di program Vietnam telah terbukti berjaya dalam memajukan banyak kerjaya siswazah selama 18 tahun terakhir di Vietnam. Dengan lebih daripada 700 alumni yang memegang jawatan perniagaan utama di semua sektor ekonomi di Vietnam dan di seluruh dunia, MBA untuk Eksekutif di Vietnam menawarkan salah satu rangkaian perniagaan yang paling berharga.

Oleh itu, dengan ijazah mereka dari Universiti Hawaii, MBA untuk Eksekutif di lulusan Vietnam akan dapat menunjukkan bahawa mereka mempunyai keyakinan dan kemahiran untuk bersaing untuk kedudukan eksekutif tertinggi, bukan sahaja di Vietnam tetapi di mana sahaja di dunia.

Beberapa fakta:

 • Ini adalah satu-satunya program akreditasi AACSB yang ditawarkan di Vietnam. AACSB ditubuhkan pada tahun 1916 di Amerika Syarikat untuk memberikan akreditasi kepada sekolah perniagaan. Ahli pengasasnya termasuk Universiti Columbia, Universiti Cornell, Universiti Harvard, Universiti Chicago, Universiti Illinois, Universiti Pennsylvania, Universiti Yale dan Universiti berprestij lain di Amerika Syarikat. Adalah diketahui bahawa kurang dari 5% sekolah perniagaan di seluruh dunia memegang akreditasi elit ini. Tidak semua ahli persatuan itu diakreditasi.
 • Pada tahun 2018, US News
 • Dalam peringkat akademik universiti global yang terbesar yang dilaksanakan oleh Pusat Ranking Dunia Universiti untuk tempoh 2018-2019, University of Hawaii di Manoa di kedudukan 306 daripada 18,000 universiti di seluruh dunia. Kedudukan hebat ini menempatkan UH-Manoa di bahagian atas 1.7% universiti di seluruh dunia. Universiti Harvard menduduki tempat ke-1 di dunia, diikuti oleh Stanford University di No. 2 dan Institut Teknologi Massachusetts di No. 3.

Dua lokasi latihan di Vietnam ialah Hanoi dan Ho Chi Minh City. Anda juga boleh memilih untuk belajar dua kursus musim panas di Honolulu, Hawaii, Amerika Syarikat.

Alamat Bilik Kelas: Suite 312, Tingkat 3, Pusat Pejabat, Menara C, N04 - Kompleks UDIC, Hoang Dao Thuy Street, Thanh Xuan District, Hanoi, Vietnam

E-mel: embaha@hawaii.edu | Tel: 84 24 7304 2688 | Bergerak: 84 (0) 947 552 688

Matlamat Pembelajaran untuk MBA

 • Menunjukkan dan mengaplikasikan pengetahuan bidang perniagaan fungsional (amalan perniagaan terbaik)
 • Berkomunikasi dengan berkesan secara bertulis dan persembahan lisan dan kerja berpasukan
 • Memahami dan mengaplikasikan kemahiran pengurusan kepada persekitaran perniagaan Asia Pasifik
 • Mengenal pasti dan menganalisis isu etika dan undang-undang yang kompleks
 • Menunjukkan pemahaman tentang kesan teknologi pada perniagaan

Ciri-ciri Program

 • Highly Rated - University of Hawaii Shidler College of Business terkenal dengan kepakarannya dalam pengurusan antarabangsa dan menduduki antara 25 sekolah siswazah teratas di Amerika Syarikat untuk perniagaan antarabangsa oleh US News
 • AACSB terakreditasi - Satu-satunya program MBA yang diiktiraf AACSB di Vietnam yang menjamin MBA yang berkualiti tinggi, relevan dan diiktiraf di peringkat antarabangsa.
 • Fakulti Teratas - Semua kelas diajar di Vietnam oleh Universiti Hawaii, fakulti yang mengembara ke Vietnam untuk menyampaikan pengajaran dan bahan kursus mereka secara bersemuka. Fakulti menggunakan pelbagai format pengajaran dan kaedah pengajaran interaktif yang dirancang untuk melibatkan diri dan mencabar pemimpin perniagaan yang berpengalaman.
 • Fokus Asia Pasifik - Sebagai perintis di kalangan sekolah perniagaan AS dalam perniagaan antarabangsa, University of Hawaii membezakannya melalui fokusnya ke Wilayah Asia-Pasifik. Fakulti Sekolah Perniagaan Shidler mempunyai fokus penyelidikan yang mendalam mengenai isu-isu Asia-Pasifik dan amalan.
 • Rangkaian Alumni yang Luas - Terdapat hampir 30,000 Alumni Sekolah Perniagaan Universiti Hawaii yang tinggal di 40 negara di seluruh dunia. Program MBA Eksekutif Vietnam telah beroperasi di Hanoi sejak tahun 2001, di Ho Chi Minh City sejak tahun 2007 dan telah membangunkan rangkaian alumni kanan yang ditubuhkan di seluruh Vietnam.
 • Jadual Fleksibel - Kelas MBA Eksekutif mudah dijadwalkan pada waktu malam dan pada hujung minggu untuk membolehkan para profesional yang sibuk menghadiri kelas, dan terus bekerja sepenuh masa, sambil mencapai ijazah MBA dalam 21 bulan.
 • Lokasi yang Nyaman - Kelas diadakan di kemudahan moden di Ho Chi Minh City dan Hanoi, pusat perdagangan, kewangan, budaya, dan pelancongan utama di Vietnam.
 • Kurikulum yang ketat - Fakulti dan kurikulum yang mencabar pelajar menyelesaikan masalah perniagaan yang rumit dalam persekitaran global, menerapkan pemikiran analitis dan strategik yang kuat terhadap isu-isu perniagaan yang pelbagai, dan untuk membangunkan kemahiran pengurusan yang canggih.
 • Pelbagai Pelajar Eksekutif - Warganegara Vietnam atau warganegara asing yang tinggal di Vietnam dialu-alukan untuk memohon dengan kelas yang terdiri daripada 35-40 pelajar dari seluruh dunia dengan purata 5 hingga 10 tahun pengalaman kerja.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian