EMBA

King Fahd University of Petroleum and Minerals (KFUPM) - College of Industrial Management (CIM)

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

AACSB Accredited

EMBA

King Fahd University of Petroleum and Minerals (KFUPM) - College of Industrial Management (CIM)

Tujuan keseluruhan program MBA Eksekutif di KFUPM adalah untuk menawarkan peluang pembelajaran yang unik untuk kerjaya dan eksekutif senior di Kerajaan Arab Saudi dan wilayah GCC yang ingin meningkatkan pengetahuan dan keberkesanan perniagaan mereka sambil tetap terlibat secara aktif dalam perniagaan mereka dan kerjaya profesional. Matlamat kami adalah untuk memperkasakan para profesional ini untuk membawa syarikat mereka ke masa depan - di peringkat tempatan, di peringkat kebangsaan, dan di seluruh dunia. Para peserta dalam EMBA kami belajar menjadi individu berfikiran ke hadapan dengan pendedahan kepada proses perniagaan di seluruh dunia.

Program ini direka bentuk untuk membangunkan kemahiran pemikiran dan kepimpinan strategik para peserta, serta meningkatkan pemahaman mereka tentang ekonomi global, dan menggunakan teknologi maklumat untuk mempersiapkan mereka untuk peranan yang mencabar sebagai eksekutif perniagaan dalam perniagaan yang pesat berubah dan berdaya saing di peringkat global persekitaran yang menuntut perspektif baru dan pembaharuan diri yang berterusan untuk mengubah cabaran perniagaan menjadi peluang. Program ini memberi penekanan kepada pengetahuan perniagaan bersilang fungsional, kerja berpasukan dan kajian kumpulan, etika, dan penciptaan nilai sebagai rais d'être utama perusahaan perniagaan kontemporari.

Kurikulum MBA Eksekutif direka untuk menjadi relevan, global, interaktif, dan menarik. Kurikulum menawarkan dan perspektif integratif dan diselaraskan pada isu pengurusan yang canggih. Ia bertujuan untuk mengukuhkan kepimpinan peserta dan kemahiran pemikiran strategik.

Program MBA Eksekutif adalah kurikulum 43 unit yang menyediakan rangka kerja lengkap untuk pengurusan strategik organisasi. Berstruktur di sekitar format kelas kecil, program ini memudahkan pemindahan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mencapai ciri-ciri yang diperlukan untuk berjaya dalam persekitaran perniagaan yang terus berkembang.

Untuk memenuhi jadual sibuk para peserta, MBA Eksekutif telah berstruktur sebagai program dua tahun (empat semester). Sepanjang setiap semester, peserta bertemu setiap dua minggu pada hari Khamis dan Jumaat. Kelas diadakan di kemudahan yang direka untuk latihan eksekutif baik di dalam maupun di luar kampus.

Misi Program

Untuk menyediakan pendidikan pengurusan siswazah berkualiti tinggi kepada eksekutif sektor swasta dan awam di rantau ini. MBA Eksekutif meningkatkan keupayaan untuk berfikir, merancang dan bertindak secara strategik dalam persekitaran perniagaan yang semakin kompetitif dan kompleks.

Objektif

Objektif keseluruhan KFUPM-EMBA adalah untuk meningkatkan kemahiran pengurusan yang diperlukan untuk pengurus dan eksekutif berpengalaman yang ingin meningkatkan keberkesanannya. Khususnya, program ini direka bentuk untuk:

 1. Menekankan kepimpinan, etika, dan inovasi
 2. Membangunkan perspektif strategik
 3. Tumpukan pada pengurusan perubahan
 4. Menyediakan perspektif global
 5. Meningkatkan pemikiran kritikal, rundingan, komunikasi, dan kemahiran kerja berpasukan

Kaedah Pengajaran

KFUPM menawarkan persekitaran pembelajaran yang dinamik. Kami menggunakan metodologi pengajaran yang menekankan pentingnya interaksi fungsional dan interrelatedness. Kami menyampaikan gabungan teori dan amalan yang seimbang melalui kursus pengajaran individu yang sesuai. Para peserta di EMBA belajar bukan hanya dari kepakaran fakulti, tetapi juga dari pengalaman satu sama lain. EMBA kami menawarkan persekitaran pembelajaran yang: dinamik, interaktif, berpartisipasi, dan berorientasikan aplikasi. Metodologi pengajaran kami merangkumi penggunaan:

 1. Kumpulan Pengajian
 2. Simulasi dan Permainan Perniagaan
 3. Persembahan
 4. Main peranan
 5. Perbincangan
 6. Analisis Kes
 7. Rancangan Tindakan
 8. Ceramah oleh sarjana terkemuka, pemimpin perniagaan, dan eksekutif mengenai subjek dan isu semasa

Profil peserta

Peserta dalam program EMBA adalah profesional eksekutif dan berpengalaman. Untuk berjaya, para peserta harus:

 • Sangat bermotivasi dan dedikasi untuk belajar dan meningkatkan karier mereka
 • Sangat bercita-cita tinggi dan berminat untuk memajukan kehidupan profesional mereka
 • Sangat diilhamkan, ingin tahu, dan percaya dalam membuat sumbangan penting

Kunci kejayaan dalam EMBA kami adalah komitmen. MBF Eksekutif KFUPM adalah satu usaha yang mencabar dan peserta perlu komited untuk program dan keperluannya.

Para peserta diharapkan dapat menumpukan waktu kelas yang besar untuk persiapan tugasan dan pertemuan kelompok belajar. Semua sesi pengajaran EMBA diadakan dalam "kelas pintar". Untuk memanfaatkan sepenuhnya kemudahan tersebut, para peserta dikehendaki memiliki komputer peribadi mudah alih laptop mereka.

Syarat Kemasukan

Keperluan kemasukan untuk program EMBA adalah:

Ijazah sarjana muda dari institusi pengajian tinggi yang diiktiraf, Bukti penguasaan Bahasa Inggeris, Pengalaman kerja minimum 8 tahun termasuk 3 tahun pada kedudukan pengurusan peringkat pertengahan atau atas. Calon yang berpengalaman kurang dari 8 tahun boleh diterima sebagai kes yang luar biasa berdasarkan cadangan oleh jawatankuasa EMBA dan Penolong Dekan CIM.

Semua calon mesti mengemukakan borang permohonan masuk yang lengkap yang disokong oleh yang berikut:

 1. tiga surat cadangan
 2. A resume semasa
 3. Surat sokongan dari majikan pemohon (jika berkenaan) dengan jelas menunjukkan pemahaman majikan terhadap permintaan program dan kesediaan mereka untuk menyokong kemasukan pemohon kepada program dengan membuat komitmen untuk melepaskan pemohon dari tanggungjawab pekerjaan biasa pada hari-hari yang kelas diadakan

Semua permohonan dinilai dan calon berpotensi dijemput untuk temubual peribadi yang dijalankan oleh pasukan yang terdiri daripada Penolong Dekan CIM untuk program Siswazah dan ahli-ahli Jawatankuasa Tetap EMBA. Temu bual biasanya bertujuan untuk menilai sifat peribadi calon (cita-cita, motivasi, komitmen, komunikasi, dan kemahiran interpersonal) yang dianggap perlu bagi kejayaan dan manfaat daripada EMBA. Ia juga menawarkan pasukan temubual peluang untuk menilai secara tidak formal penguasaan bahasa Inggeris pemohon dan kemampuan mereka untuk memenuhi permintaan program.

Struktur Program

 1. Tempoh kediaman
  Tempoh pemastautin bermula pada permulaan program. Tempoh tempoh kediaman ini ialah empat hingga lima hari. Aktiviti-aktiviti dalam tempoh ini termasuklah: orientasi kepada program, dan gambaran keseluruhan bidang perniagaan tertentu (misalnya Pengurusan, Teknologi Maklumat, Ekonomi, Perakaunan, Pemasaran, Kewangan dan Kaedah Kuantitatif), dan seminar dalam isu-isu topikal (contohnya Kemahiran Komunikasi, Pengurusan Masa , Pengurusan Tekanan, Kemahiran Rundingan, dan Pemikiran Kreatif).
 2. Kurikulum
  Program ini direka untuk memasukkan enam belas bidang berkaitan. Tahun pertama program menyediakan pemeriksaan mendalam mengenai alat dan fungsi organisasi. Penekanan akan diberikan kepada hubungan antara kawasan-kawasan ini dan akan memberikan asas yang kukuh untuk analisis yang lebih mendalam pada tahun kedua program ini. Tahun kedua memperluaskan keupayaan peserta untuk menangani cabaran pengurusan yang kompleks dengan menumpukan pada persekitaran perniagaan kontekstual yang lebih besar.

Tempoh dan Masa

43 jam kredit, EMBA dua tahun dibahagikan kepada empat semester. Kelas-kelas akan diadakan setiap minggu pada hari Khamis dan Jumaat setiap minggu. Kelas-kelas bermula jam 8:00 pagi dan selesai pada 4:30 petang (kelas-kelas Jumaat bermula jam 7:30 pagi) Hari-hari kediaman adalah dari 8:00 pagi hingga 4:45 petang

Keperluan Pengijazahan

Keperluan pengijazahan (dan dasar pengekalan) untuk program EMBA adalah:

 1. Memenuhi semua kerja kursus yang diperlukan untuk ijazah termasuk tempoh kediaman.
 2. Mengekalkan sekurang-kurangnya IPG kumulatif 3.0 pada skala 4.0.
 3. Mengekalkan taraf profesional, etika, dan peribadi yang tinggi seperti dasar universiti.

Yuran pengajian

Tuisyen MBA Eksekutif adalah SR 130,000 untuk keseluruhan program dan termasuk semua bahan kursus, buku teks, yuran universiti, sarapan kontinental dan makan tengah hari semasa tempoh kediaman dan hari kelas. Tuisyen dibayar dalam empat ansuran saksama SR 32,500 sebelum permulaan setiap empat semester.

Menyokong pembelajaran Pengalaman

Belajar daripada pensyarah Pemimpin

"Pembelajaran dari Pemimpin" sesi adalah satu jam ceramah yang disampaikan oleh pemimpin yang sangat berpengaruh yang dijemput untuk bercakap di salah satu kelas EMBA. Para pembesar terkenal berkongsi pengetahuan dan pengalaman mereka yang kaya dalam bidang subjek kelas.

Perjalanan Akademik Antarabangsa

Program EMBA mengendalikan perjalanan akademik selama empat hari ke Korea. Perjalanan itu dianjurkan bersama oleh KAIST dan KFUPM.

Matlamat Pembelajaran Program dan Objektif

Selaras dengan jaminan piawai pembelajaran AACSB (Persatuan untuk Kemajuan Sekolah-sekolah Perniagaan) Antarabangsa, tujuan pembelajaran dan objektif untuk program EMBA ditunjukkan di bawah:

Pembelajaran Matlamat

Objektif Pembelajaran

Matlamat Pembelajaran I - Peserta akan dapat mengintegrasikan konsep dan kerangka kerja dari disiplin perniagaan yang berbeza untuk menganalisis situasi dan membangun strategi yang sesuai
 • Peserta akan memahami fungsi perniagaan asas dari perspektif makro
 • Peserta akan dapat mengintegrasikan konsep perniagaan dari perspektif makro
 • Peserta akan dapat membangunkan strategi perniagaan yang sesuai
Matlamat Pembelajaran II - Peserta akan dapat menggunakan alat kuantitatif dan kemahiran analisis dalam membuat keputusan
 • Para peserta akan menunjukkan kefahaman mengenai teknik kuantitatif dan analisis untuk perniagaan
 • Peserta akan dapat menggunakan teknik kuantitatif dan analisis untuk menganalisis masalah perniagaan
 • Peserta akan dapat menggunakan teknik kuantitatif dan analisis untuk membangunkan, melaksanakan, dan menilai strategi perniagaan
Matlamat Pembelajaran III - Peserta akan dapat menggunakan kemahiran interpersonal dan kepimpinan
 • Peserta akan dapat berkomunikasi dengan berkesan secara lisan dan secara bertulis
 • Peserta akan dapat bekerja dengan berkesan dengan orang ramai
 • Peserta akan memahami ciri-ciri pemimpin yang berkesan
Matlamat Pembelajaran IV - Peserta akan memahami persekitaran perniagaan
 • Para peserta akan mengetahui kesan kekuatan ekonomi, sosial, teknologi dan politik dalam persekitaran perniagaan
 • Peserta memahami dan menghargai globalisasi
Matlamat Pembelajaran V - Peserta akan dapat menggabungkan isu tanggungjawab etika dan sosial ke dalam membuat keputusan
 • Peserta akan mengetahui pelbagai rangka kerja etika
 • Peserta akan dapat menilai keputusan perniagaan menggunakan kerangka etika
 • Peserta akan memahami kepentingan tanggungjawab sosial korporat
 • Peserta akan dapat menggabungkan isu tanggungjawab sosial korporat dalam keputusan perniagaan

Senarai Kursus yang Diperlukan

Kod Tajuk kursus Jam Kredit
ACCT 551 Perakaunan dan Pelaporan Kewangan 2
ACCT 552 Perakaunan Pengurusan 3
ECON 551 Ekonomi Pengurusan 3
ECON 561 Makro Alam Sekitar Perniagaan 2
FIN 554 Kewangan Pengurusan 3
FIN 562 Kewangan Korporat Strategik 3
MGT 551 Kelakuan & Organisasi 3
MGT 554 Rundingan Perniagaan 2
MGT 560 Etika & Kepimpinan 2
MGT 561 Perniagaan Antarabangsa & Globalisasi 3
MGT 562 Pengurusan Strategik 3
MGT 564 Tadbir Urus Korporat 2
MIS 564 Strategi Perniagaan Elektronik 3
MKT 561 Pengurusan Pemasaran Strategik 3
OM 551 Kaedah kuantitatif 3
OM 552 Pengurusan Operasi 3

Pelan Ijazah untuk Program EMBA


Tahun 1

58145_EMBA01.jpg

58146_EMBA02.jpg

Tahun 2

58147_EMBA03.jpg

58148_EMBA04.jpg

This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini October 11, 2017
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Sept. 2018
Duration
Tempoh
Sambilan
Price
Harga
130,000 SAR
Locations
Arab Saudi - Dhahran, Eastern Province
Tarikh mula: Sept. 2018
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Sept. 2018
Arab Saudi - Dhahran, Eastern Province
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat